دسته‌بندی نشده

۸ میلیارد دلار برای زیرساختی که بلااستفاده مانده

[ad_1]

صنعت خودروی ایران در سال‌های اخیر شاهد اتخاذ سیاست‌های متناقض و بدون برنامه بوده که ضررهای جبران‌ناپذیری به بار آورده است. یکی از این سیاست‌ها، سرمایه‌گذاری کلان در زمینه خودروهای گازسوز است که در عمل به بن‌بست رسیده و میلیاردها دلار سرمایه را هدر داده است.

به گزارش مجله ماشین، در حالی که بیش از ۸ میلیارد دلار برای ایجاد زیرساخت‌های لازم برای خودروهای گازسوز در کشور هزینه شده و حدود ۲۵۰۰ جایگاه CNG در سراسر ایران وجود دارد، خودروسازان به طور کامل تولید این نوع خودروها را متوقف کرده‌اند. این موضوع در حالی است که ظرفیت تولید روزانه CNG در کشور ۴۵ میلیون مترمکعب است، در حالی که مصرف فعلی تنها ۲۳ میلیون مترمکعب است.

یوسف بهمنی، سرپرست برنامه‌ریزی امور انرژی سازمان برنامه و بودجه، در گفتگویی با خبرگزاری صداوسیما این معضل را به روشنی بیان کرد. وی با اشاره به سرمایه‌گذاری هنگفت انجام شده در این زمینه، تاکید کرد که این سرمایه‌گذاری‌ها بدون توجه به نیاز بازار و شرایط اقتصادی کشور انجام شده و عملاً بلااستفاده مانده است.

به گفته بهمنی، یکی از اهداف اصلی توسعه خودروهای گازسوز، کاهش مصرف بنزین و یارانه‌های مربوط به آن بوده است. با این حال، به دلیل اختلاف قیمت ناچیز بنزین و گاز، انگیزه کافی برای استفاده از خودروهای گازسوز در بین مردم وجود ندارد. علاوه بر این، قیمت تمام شده خودروهای گازسوز به دلیل هزینه‌های اضافی تبدیل و تجهیزات، بیشتر از نمونه‌های بنزین‌سوز است که این موضوع نیز به کاهش تقاضا در بازار دامن زده است.

سرپرست برنامه‌ریزی امور انرژی سازمان برنامه و بودجه در ادامه به این موضوع اشاره کرد که سرانه مصرف بنزین در ایران به طور غیرقابل قبولی بالا است و به ۱.۵ لیتر در روز رسیده است، در حالی که این رقم در سطح جهانی ۰.۶ لیتر است. این موضوع نشان‌دهنده ناکارآمدی صنعت خودروی ایران در تولید خودروهای کم‌مصرف است.