خودروهای فرسوده جان کشور را می گیرند/ چند درصد خودروها فرسوده اند؟
[ad_1]
خودروهای فرسوده جان کشور را می گیرند/ چند درصد خودروها فرسوده اند؟
یکی از مهم ترین چالش های موجود در کشور که مصرف بنزین را به صورت فزاینده ای افزایش می دهد، حضور گسترده خودروهای فرسوده در سطح جاده هاست؛ خودروهایی که علاوه بر مصرف غیر استاندارد، عنوان یکی از اصلی ترین عوامل آلودگی را نیز به دوش می کشند.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، در پی افت روند اسقاط خودروهای فرسوده از سال ۱۳۹۷ و همچنین به هم خوردن معادله عرضه و تقاضای بنزین در کشور، وضعیت مصرف سوخت به طور چشمگیری افزایش پیدا کرده است؛ به طوری که میانگین مصرف بنزین در دی امسال به ۱۱۳ میلیون لیتر در روز رسید که این مقدار در نیمه نخست سال جاری نیز از مرز روزانه ١١۶ میلیون لیتر فراتر رفته بود.
طبق گزارش مرکز پژوهش های مجلس، اسقاط هر خودرو فرسوده باعث کاهش مصرف ۲ هزار لیتر بنزین در سال می شود که ارزش صادراتی آن برابر با یک هزار و ۸۰۰ دلار است.
هر خودرو فرسوده نسبت به یک خودرو غیرفرسوده ۱۴.۳ درصد مصرف بنزین بیشتری دارد. اگر سالیانه ۳۰۰ هزار خودرو اسقاط شوند، بیش از ۵۴۰ میلیون دلار در سال در مصرف بنزین صرفه جویی می شود. همچنین اگر متوسط قیمت هر لیتر بنزین را ۶ دهم دلارحساب کنیم، وجود هر خودرو فرسوده در سطح شهر سالیانه باعث خسارت ۶۰۰ دلاری در حوزه سوخت می شود.
براساس آمارهای وزارت صنعت، معدن و تجارت، حدود ۲۲ میلیون و ۱۰۸ هزار دستگاه خودرو و موتورسیکلت در کشور تردد می کنند که از این تعداد ۱۳ میلیون و ۵۱ دستگاه فرسوده یا در مرز فرسودگی قرار دارند، آماری که نشانگر فرسودگی و فرسوده شدن ۵۹ درصد از کل خودروهاست. در این بین، بیشترین سهم فرسودگی در وسایل نقلیه موتوری به موتورسیکلت ها با ۹۰ درصد اختصاص دارد.
پس از فرسودگی موتورسیکلت ها، مینی بوس ها با ۸۶ درصد، اتوبوس های درون شهری با ۸۲ درصد، اتوبوس های برون شهری با ۵۷ درصد و تاکسی ها با ۴۸ درصد بیشترین سهم فرسودگی را به خود اختصاص داده اند. همین وضعیت نه فقط باعث افزایش بی رویه مصرف بنزین شده، که مانعی بزرگ برای اجرای قانون هوای پاک نیز است.
آمارها نشان می دهد تاکنون ۲۶ میلیون خودرو در کشور شماره گذاری شده که از این تعداد نزدیک به هفت میلیون خودرو به سن فرسودگی رسیده اند. همچنین ۱۲.۵ میلیون موتورسیکلت شماره گذاری شده که حدود ۱۰ میلیون از آنها فرسوده اند و عموما نیز کاربراتوری اند.
سن فرسودگی موتورسیکلت ۶ سال تعیین شده و سن فرسودگی خودرو نیز متفاوت است؛ به طور مثال خودرو شخصی ۲۰ سال و عمومی ۱۰ سال در نظر گرفته شده است و با این وجود شاهد حضور گسترده خودروهای فرسوده در کشوریم.
به اعتقاد کارشناسان یک خودرو فرسوده اعم از سواری، موتورسیکلت و کامیون تقریبا ۲ برابر خودرو نو سوخت مصرف می کند و اگر وضعیت خودروهای فرسوده به همین شکل ادامه پیدا کند، در آینده نزدیک شاهد آن خواهیم بود که دیگر به هیچ عنوان مشکل کمبود سوخت در کشور حل نمی شود و برای جلوگیری از این امر چاره ای اساسی نیاز است.
خودروهای فرسوده حاضر در خیابان ها، عمدتا به دلیل بازار تورمی خودرو و کمبود خودروهای اقتصادی و عدم همخوانی درآمدها با قیمت خودرو، روز به روز پیرتر می شوند و ادامه شرایط اقتصادی موجود برای قشر متوسط، وضعیت موجود را بیش از پیش دشوار می کند.